Klein maar dapper

30-07-2021

We krijgen de kans om twee kleine projecten te realiseren, eentje van 50m² (Orshagenstraat) en één van 100m² (Hoge Brugstraat) . Zo'n kleine oppervlaktes zijn dan misschien niet altijd even indrukwekkend, toch dragen ze bij aan een betere biodiversiteit. Er zijn namelijk verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat ook kleine initiatieven een verschil kunnen maken. Bovendien liggen deze gronden vlakbij twee van de andere WildeWeide projecten, waardoor deze gebieden met elkaar in verbinding staan voor bvb. bijen, vlinders, en vogels.

Project Orshagenstraat

Het project in de Orshagenstraat ligt mooi in het verlengde van het allereerste WildeWeide project. Op slechts 100m wandelen kan je langs de linkerkant een klein lapje groen gras terugvinden. Het zal de bedoeling zijn om hier een buffer van relatief lage planten (<1,2m) aan toe te voegen.

Orshagenstraat - voor
Orshagenstraat - voor
Uitgewerkte plan voor Orshagenstraat
Uitgewerkte plan voor Orshagenstraat
Orshagenstraat - na
Orshagenstraat - na

Project Hoge Brugstraat

Vlakbij het Pluktuin Project ligt nog een tweede graspleintje. Ook hier zal het de bedoeling zijn om struiken en buffer planten te plaatsen van maximaal 1,2m hoog. Verder zal er 1 grote solitaire boom geplant worden en wordt de grond ingezaaid met een bloemenmengsel.

De aanplanting van de boom en de plantenbuffer werd gerealiseerd op 6 november 2021.

Uitgewerkte plan voor Hoge Brugstraat
Uitgewerkte plan voor Hoge Brugstraat
Locatie van de 2 projecten in Hoge Brugstraat
Locatie van de 2 projecten in Hoge Brugstraat
Hoge Brugstraat - na
Hoge Brugstraat - na

Deze projecten gebeuren in samenwerking met gemeente Heist-op-den-Berg. Zij keurden op 6 juli 2021 beide projecten goed op het College van Burgemeester en Schepenen. Daarnaast werd een samenwerking opgestart met Regionaal Landschap Rivierenland. Zij zullen het project financieel ondersteunen en voor een groot deel tussenkomen in de aankoop van het plantgoed.

Tot slot blijven GO! Atheneum Heist-op-den-Berg, en Sint-Lambertus Instituut trouwe partners om het project tot een goed einde te brengen.